Stress

Stress2022-09-28T15:44:50+01:00

In ons dagelijks leven worden we op verschillende manieren geconfronteerd met stress. Meestal ervaren wij stress als iets negatiefs terwijl we een beperkte hoeveelheid stress juist nodig hebben om goed te functioneren. Een beetje stress houdt ons alert, fit en gedreven om iets te gaan doen. Pas bij langdurig of teveel stress treden er problemen op. Ons lichaam kan het teveel niet verwerken en slaat het op in bijvoorbeeld de spieren. Met als gevolg dat ons “communicatiesysteem” het zenuwstelsel, in de knel komt te zitten. Er zijn verschillende oorzaken voor het opbouwen van stress (of spierspanning).

Fysieke (over)belasting
We gebruiken ons lichaam de hele dag en daar is het ook op gebouwd maar in een aantal situaties kan er sprake zijn van acute overbelasting. Denk hierbij aan een (verkeers)ongeluk, een ernstige val of het tillen van een zwaar voorwerp. Overmatige spierspanning kan ook worden opgebouwd door een verkeerde houding, zwaar lichamelijk werk, intensief sporten of valpartijen. Ook bij een ziekbed, zwangerschap of operatie kan sprake zijn van fysieke stress. Vaak treden klachten op in de onderrug, schouders, ledematen en gewrichten.

Emotionele (over)belasting
Lichaam en geest horen bij elkaar en beïnvloeden elkaar. Wanneer je te maken krijgt met emotionele of psychische problemen, geeft dit ook lichamelijke spanning. Zeker wanneer dit langere tijd duurt reageert het lichaam hierop. Bij overbelasting door opgebouwde spanning vanwege verstoorde relaties, strubbelingen op het werk, financiële problemen, heftige woede of verdriet spannen het middenrif, kaken, nek en schouders samen. Zo wordt emotionele spanning ook fysieke spanning.

Chemische (over)belasting
Hoewel ons lichaam veel kan hebben, heeft ieder lichaam ook een “chemische” grens. Denk hierbij aan blootstelling aan schadelijke stoffen via voedsel, lucht en huid. Verschillende additieven in ons voedsel (geur-, kleur- en smaakstoffen) zijn chemisch en kunnen het lichaam ongunstig beïnvloeden. Maar ook door luchtverontreiniging, stress door allerlei soorten straling en het gebruik van farmaceutische medicijnen en cosmetica kan het lichaam chemisch overbelast raken. Vaak uit dit zich in klachten zoals hoofdpijn of migraine.

BSR kan bij alle vormen van overbelasting verlichting geven.